1 2 3 4 5

Občina Piran

Občina Piran je turistično daleč najbolj razvita slovenska občina in eno izmed pomembnejših središč kongresnega, zdraviliškega, igralniškega in navtičnega turizma v severnem Sredozemlju. 

Krajinski park Sečoveljske soline

Sečoveljske soline so ene zadnjih v Sredozemlju, kjer se sol prideluje na tradicionalen način. Stoletno sobivanje človeka in narave je ustvarilo razmere za pester rastlinski in živalski svet ter bogato kulturno dediščino, katero prikazuje Muzej solinarstva. V park se odpravimo peš ali s kolesom in si v družbi solinskih ptic ogledamo kraj, kjer si preteklost in sedanjost podajata roki.

Krajinski park Strunjan

Strunjanski polotok združuje veliko naravnih značilnosti slovenske obale pa tudi tistih, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. Pravzaprav je Strunjan v marsičem kraj presežnikov, saj tam najdemo najvišje prepadne flišne stene, najdaljši del naravnega morskega obrežja, edino slovensko morsko laguno, najmanjše soline ter najbolje ohranjeno kulturno krajino, značilno za slovensko obalo.

Oljčno olje

Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 
Pogoste raziskave zadnjih let nenehno potrjujejo, da je »mediteranski tip« prehranjevanja, ki temelji na jedeh z značilno količino oljčnega olja – najbolj zdrav. Najstarejša oljka v Istri se nahaja na Brionih, znanstveno pa je dokazano, da je stara okrog 1600 let. Kljub temu, da o oljčnem olju obstajajo zapisi nekaterih znanih grških in rimskih pisateljev iz antične dobe, ki v svojih delih slavijo izvrstnost in prefinjenost istrskega oljčnega olja, se o vrstah in številu dreves ne ve veliko.
Posebnost istrskega polotoka v gojenju oljk se odraža v dvatisočletni tradiciji in izjemni potrpežljivosti istrskega človeka, ki je na tem prostoru vzgojil nekaj specifičnih avtohtonih istrskih vrst.
V katalogu je opisano vse skupaj 23 vrst, od katerih je 11 domačih in 12 tujih. Dan je pregled najbolj osnovnih podatkov, ki lahko koristijo proizvajalcem oliv in oljčnega olja.
Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 

Mesto Piran

Nastanek Pirana še naprej buri domišljijo znanstvenikov kljub številnim poskusom, da bi rojstvo mesta pojasnili kar z izvorom imena. Nekateri zgodovinarji menijo, da imenu Piran botruje grška beseda pyr (ogenj). Legenda namreč pravi, da so Pirančani v preteklosti zažigali velike krese prav na mestu, kjer danes stoji svetilnik.

Novice

Natisni vsebinoPovej naprejPovečaj pisavoPomanjšaj pisavo
10.03.2017 11:37

Na Festivalu Malvazija bo kraljevalo 120 malvazij

V nedeljo in ponedeljek bo v kongresnem centru Hotela Slovenija potekal festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo za 15 evrov vstopnine prejeli festivalski kozarec, s katerim bodo izbirali med 120 vzorci malvazij, udeležili pa se bodo lahko kar šestih delavnic, in sicer štirih strokovnih ter dveh kulinaričnih.

Društvo vinogradnikov slovenske Istre že od leta 1998 organizira eno največjih mednarodnih prireditev za širjenje vinske kulture in krepitev vinogradništva ter vinarstva v tem delu Slovenije in Sredozemlja. Letošnji 19. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana bo potekal v nedeljo in ponedeljek, 12. in 13. marca, in sicer v kongresnem centru Hotela Slovenija. Festival bo vrata uradno odprl v nedeljo ob 15. uri.

Obiskovalke in obiskovalci bodo za 15 evrov vstopnine prejeli festivalski kozarec, s katerim bodo okušali 120 vzorcev malvazij 54 vinogradnikov iz Slovenije, Hrvaške in Italije, udeležili pa se bodo lahko kar šestih delavnic, in sicer štirih strokovnih ter dveh kulinaričnih. Za strokovni delavnici bosta v nedeljo poskrbeli vinska kraljica slovenske Istre Nika Breznikar, ki bo predstavila kraljičinih sedem malvazij, in italijanska novinarka ter sommelierka Liliana Savioli, istrske tapase pa bo na kulinarični delavnici predstavljal Marko Gorela iz hotelov LifeClass. Delavnice se bodo nadaljevale tudi v ponedeljek. Boštjan Zidar iz kleti Vinakoper bo malvazije predstavljal na delavnici Malvazija, od kod in kam, s Tilnom Praprotnikom pa boste spoznali zmagovalne malvazije ocenjevanja Sommelier Slovenije. Letos je na ocenjevanje prispelo 57 vzorcev malvazij, ocenjevalna komisija pa se je odločila, da bo poleg zmagovalk v vsaki od petih kategorij podelila še zlate medalje malvazijam, ki so dosegle 85 ali več točk. Rezultati ocenjevanja bodo znani v nedeljo ob 15. uri, ko bo festival tudi uradno odprl vrata.

Festival že tradicionalno gosti okroglo mizo, ki jo pripravlja novinar Primorskih novic Sašo Dravinec, vinogradniki pa na njej spregovorijo o najbolj aktualni temi. Letos bo beseda tekla o tem, kako tržišče sprejema malvazije različnih slogov, sodelovali pa bodo glavni enolog Vinakoper Boštjan Zidar, Tilen Praprotnik, enolog v družinski kleti SteraS, in someljeja Valentin Bufolin ter Gašper Čarman.

Dogodek bodo tudi letos oplemenitile vinske kraljice, poleg Nike Breznikar, vinske kraljice slovenske Istre, se bo festivala udeležilo še sedem kraljic iz drugih slovenskih vinorodnih dežel. Organizatorji pa so izjemno ponosni na to, da bosta slovenski in evropski red vitezov vina na Festivalu Malvazija razglasila zmagovalca ocenjevanja, ki ga skupaj izvajata oba reda, ocenjevala pa bosta malvazije svojih članov.

Več info: www.malvazija.info