1 2 3 4 5

Občina Piran

Občina Piran je turistično daleč najbolj razvita slovenska občina in eno izmed pomembnejših središč kongresnega, zdraviliškega, igralniškega in navtičnega turizma v severnem Sredozemlju. 

Krajinski park Sečoveljske soline

Sečoveljske soline so ene zadnjih v Sredozemlju, kjer se sol prideluje na tradicionalen način. Stoletno sobivanje človeka in narave je ustvarilo razmere za pester rastlinski in živalski svet ter bogato kulturno dediščino, katero prikazuje Muzej solinarstva. V park se odpravimo peš ali s kolesom in si v družbi solinskih ptic ogledamo kraj, kjer si preteklost in sedanjost podajata roki.

Krajinski park Strunjan

Strunjanski polotok združuje veliko naravnih značilnosti slovenske obale pa tudi tistih, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. Pravzaprav je Strunjan v marsičem kraj presežnikov, saj tam najdemo najvišje prepadne flišne stene, najdaljši del naravnega morskega obrežja, edino slovensko morsko laguno, najmanjše soline ter najbolje ohranjeno kulturno krajino, značilno za slovensko obalo.

Oljčno olje

Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 
Pogoste raziskave zadnjih let nenehno potrjujejo, da je »mediteranski tip« prehranjevanja, ki temelji na jedeh z značilno količino oljčnega olja – najbolj zdrav. Najstarejša oljka v Istri se nahaja na Brionih, znanstveno pa je dokazano, da je stara okrog 1600 let. Kljub temu, da o oljčnem olju obstajajo zapisi nekaterih znanih grških in rimskih pisateljev iz antične dobe, ki v svojih delih slavijo izvrstnost in prefinjenost istrskega oljčnega olja, se o vrstah in številu dreves ne ve veliko.
Posebnost istrskega polotoka v gojenju oljk se odraža v dvatisočletni tradiciji in izjemni potrpežljivosti istrskega človeka, ki je na tem prostoru vzgojil nekaj specifičnih avtohtonih istrskih vrst.
V katalogu je opisano vse skupaj 23 vrst, od katerih je 11 domačih in 12 tujih. Dan je pregled najbolj osnovnih podatkov, ki lahko koristijo proizvajalcem oliv in oljčnega olja.
Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 

Mesto Piran

Nastanek Pirana še naprej buri domišljijo znanstvenikov kljub številnim poskusom, da bi rojstvo mesta pojasnili kar z izvorom imena. Nekateri zgodovinarji menijo, da imenu Piran botruje grška beseda pyr (ogenj). Legenda namreč pravi, da so Pirančani v preteklosti zažigali velike krese prav na mestu, kjer danes stoji svetilnik.

Novice

Natisni vsebinoPovej naprejPovečaj pisavoPomanjšaj pisavo
14.03.2017 14:11

Med 120 malvazijami kar 36 zlatih

Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana je za eno leto zaprl svoja vrata, v dveh dneh pa so številni obiskovalci lahko okušali 120 vzorcev malvazij 54 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije ter se udeležili petih delavnic. Med 120 malvazijami je bilo tudi 36 takšnih, ki so na ocenjevanju Sommelier Slovenije prejele zlato medaljo, med njimi pa se jih je pet okitilo z zmagovalnim nazivom.

V nedeljo in ponedeljek je bil Portorož v znamenju malvazije. V kongresnem centru Hotela Slovenija se je na 19. festivalu Malvazija, žlahtni okus Mediterana, predstavljalo 54 vinarjev, ki so obiskovalcem in obiskovalkam ponujali 120 vzorcev malvazij. Tudi letos je še pred festivalom potekalo ocenjevanje Sommelier Slovenije, na katerega je prispelo 57 vzorcev malvazij. »Da je letošnji letnik izjemno kakovosten, dokazujejo rezultati ocenjevanja, saj je kar 36 malvazij prejelo zlata priznanja v petih kategorijah, pet vinskih kleti pa je za svoje malvazije prejelo zmagovalni naziv,« je bila ponosna Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre, ki festival organizira. V kategoriji penečih malvazij je slavil pjenušac Vero blanc brut letnika 2014 iz kleti Z.P.O. Zigante, med svežimi malvazijami se je najvišje uvrstila malvazija 2016 iz kleti VinaPrelac iz Momjana, med zrelimi je bila najbolj prepričljiva Malvazija La Prima 2015 iz kleti Fakin, med maceriranimi se je najvišje povzpela Malvazija 2015 s Kmetije Cigoj, med malvazijami s preostankom sladkorja pa je bila izbrana Malvazija 2011 pozna trgatev iz kleti Vinakoper.

Festival Malvazija vsa leta med seboj povezuje različne posameznike in društva. »Izjemno smo ponosni, da sta slovenski in evropski red vitezov vina na našem dogodku razglasila zmagovalce ocenjevanja, ki ga skupaj izvajata oba reda,« je še dodala Mahničeva. Reda sta ocenjevala malvazije svojih članov, slavila pa je Malvazija Capo d'Istria 2012 iz kleti Vinakoper.               

V dveh dneh se je zvrstilo pet delavnic. V nedeljo sta za strokovni delavnici poskrbeli vinska kraljica slovenske Istre Nika Breznikar, ki je predstavila kraljičinih sedem malvazij, in italijanska novinarka ter sommelierka Liliana Savioli. Na njeno pobudo je festival letos gostil tudi vinarja iz italijanske regije Apulija. Saviolijeva je tokrat pripravila delavnico, ki ji je sledila degustacija na slepo, ob kateri so udeleženci spoznali gostujočo malvazijo Bianca Lunga di Puglia. Nedeljske delavnice so se začele s kulinariko. Marko Gorela iz hotelov LifeClass je predstavljal istrske tapase, pridružili pa so se mu mladi vinogradniki iz kleti Rodica, Ražman in Kralj. V ponedeljek je na kulinarični delavnici, ki jo je pripravil Gregor Kocjančič iz restavracije Primorka, kraljeval brancinov carpaccio po strunjansko, za preplet hrane z vinom je poskrbela Kmetija Mahnič, festival pa se je sklenil z delavnico, na kateri je enolog Tilen Praprotnik predstavil zmagovalne malvazije izbora Sommelier Slovenije.

Ponedeljek je že tradicionalno namenjen okrogli mizi, ki jo pripravlja novinar Primorskih novic Sašo Dravinec. Vinogradniki so s Tilnom Praprotnikom, enologom v družinski kleti Steras, in someljejema Valentinom Bufolinom ter Gašperjem Čarmanom govorili o tem, kako tržišče sprejema malvazije različnih slogov. Vsekakor jih odlično sprejemajo obiskovalke in obiskovalci, ki so se festivala tudi letos udeležili v velikem številu, prav vsi pa se že veselijo naslednjega, jubilejnega festivala Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Že v tem mesecu se bodo nadaljevali kulinarični večeri Malvazija Tour, in sicer v restavraciji RiziBizi, Istrian Tapas in Gostilni Jakomin Kubed. Organizatorji bodo podrobnosti objavili na spletni strani malvazija.info in Facebook strani Društvo vinogradnikov slovenske Istre.