1 2 3 4 5

Občina Piran

Občina Piran je turistično daleč najbolj razvita slovenska občina in eno izmed pomembnejših središč kongresnega, zdraviliškega, igralniškega in navtičnega turizma v severnem Sredozemlju. 

Krajinski park Sečoveljske soline

Sečoveljske soline so ene zadnjih v Sredozemlju, kjer se sol prideluje na tradicionalen način. Stoletno sobivanje človeka in narave je ustvarilo razmere za pester rastlinski in živalski svet ter bogato kulturno dediščino, katero prikazuje Muzej solinarstva. V park se odpravimo peš ali s kolesom in si v družbi solinskih ptic ogledamo kraj, kjer si preteklost in sedanjost podajata roki.

Krajinski park Strunjan

Strunjanski polotok združuje veliko naravnih značilnosti slovenske obale pa tudi tistih, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. Pravzaprav je Strunjan v marsičem kraj presežnikov, saj tam najdemo najvišje prepadne flišne stene, najdaljši del naravnega morskega obrežja, edino slovensko morsko laguno, najmanjše soline ter najbolje ohranjeno kulturno krajino, značilno za slovensko obalo.

Oljčno olje

Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 
Pogoste raziskave zadnjih let nenehno potrjujejo, da je »mediteranski tip« prehranjevanja, ki temelji na jedeh z značilno količino oljčnega olja – najbolj zdrav. Najstarejša oljka v Istri se nahaja na Brionih, znanstveno pa je dokazano, da je stara okrog 1600 let. Kljub temu, da o oljčnem olju obstajajo zapisi nekaterih znanih grških in rimskih pisateljev iz antične dobe, ki v svojih delih slavijo izvrstnost in prefinjenost istrskega oljčnega olja, se o vrstah in številu dreves ne ve veliko.
Posebnost istrskega polotoka v gojenju oljk se odraža v dvatisočletni tradiciji in izjemni potrpežljivosti istrskega človeka, ki je na tem prostoru vzgojil nekaj specifičnih avtohtonih istrskih vrst.
V katalogu je opisano vse skupaj 23 vrst, od katerih je 11 domačih in 12 tujih. Dan je pregled najbolj osnovnih podatkov, ki lahko koristijo proizvajalcem oliv in oljčnega olja.
Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 

Mesto Piran

Nastanek Pirana še naprej buri domišljijo znanstvenikov kljub številnim poskusom, da bi rojstvo mesta pojasnili kar z izvorom imena. Nekateri zgodovinarji menijo, da imenu Piran botruje grška beseda pyr (ogenj). Legenda namreč pravi, da so Pirančani v preteklosti zažigali velike krese prav na mestu, kjer danes stoji svetilnik.

Novice

Natisni vsebinoPovej naprejPovečaj pisavoPomanjšaj pisavo
18.07.2017 12:00

Praznik vina in česna

Nova vas bo tudi letos zaživela z bogato ponudbo vina, česna in drugih domačih dobrot. Turistično združenje Portorož v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Nova vas že šestič zapored prireja etnografsko prireditev, ki v ospredje postavlja tipične lokalne produkte, med katerimi ima česen v novovaški zgodovini posebno mesto. Domačini še danes radi povedo, da so prav zaradi prodaje česna uspeli zgraditi cerkveni zvonik in druge vaške znamenitosti, zaradi katerih je stara istrska vasica v piranskem zaledju tako očarljiva.

Novovaščani se radi pohvalijo tudi z vini, ki v odmaknjenih istrskih vaseh zorijo že stoletja. Tu kraljujeta malvazija in refošk, ki ju domačini hranijo v svojih kleteh kot dragocenost.

Praznik se bo začel v soboto, ob 16. uri, ko bodo domačini odprli vrata svojih slikovitih dvorišč in na stojnicah ponudili svoje pridelke in dobrote, pripravljene po tradicionalnih receptih. Od rdečega istrskega česna, česnovih namazov in juhe ter domačega kruha z oljkami in česnom do vloženih peskov oziroma poganjkov mladega česna. Med drugim bodo obiskovalci na vodenem ogledu spoznali vaške znamenitosti in se na delavnici preizkusili v izdelovanju sveč. Humorist in godec Vitorjo (Du, jes?) bo igral domače viže in poskrbel za pristno vaško vzdušje. Ob 19.30 se bo z mimohodom Pihalnega orkestra Piran in uradnimi nagovori predsednika Krajevne skupnosti Nova vas Davorja Kolenca, predstavnice Turističnega združenja Portorož Maje Plahutnik Nahtigal in podžupana Občine Piran Bruna Fonde uradno odprl šesti Praznik vina in česna. Večer bodo popestrili Folklorno društvo Val Piran, vokalna skupina italijanske skupnosti Nova vas pri Brtonigli, Laurylin in Platana.

V nedeljo bo program popestrila še Emilija Pavlič z delavnico istrske kulinarike za otroke in glasbenik ter humorist Goran Velikonja.

Organiziran bo brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran–Bernardin–Portorož–Lucija–Sečovlje–Nova Vas. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana v soboto: ob 15.30, 17.30, 19.30, 20.30, zadnji povratek iz Nove vasi ob 24.00. Odhodi iz Pirana v nedeljo: ob 15.30, 17.30, 19.30, zadnji odhod iz Nove vasi ob 22.00.

V istrski prehrani se česen kot začimbo uporablja predvsem za pripravo ribjih in mesnih jedi, zelenjavnih minešter, omak, solat in polpet. Avtohtoni istrski česen je prepoznaven po rdeči ovojni lupini, velikih zdravih strokih in bogatem okusu. Navadno ga istrski kmetje pobirajo v začetku julija. Je naravni antibiotik, saj deluje protivnetno, protibakterijsko in protivirusno. Velja za bogat vir kalcija, fosforja in vitamina C.