1 2 3 4 5

Občina Piran

Občina Piran je turistično daleč najbolj razvita slovenska občina in eno izmed pomembnejših središč kongresnega, zdraviliškega, igralniškega in navtičnega turizma v severnem Sredozemlju. 

Krajinski park Sečoveljske soline

Sečoveljske soline so ene zadnjih v Sredozemlju, kjer se sol prideluje na tradicionalen način. Stoletno sobivanje človeka in narave je ustvarilo razmere za pester rastlinski in živalski svet ter bogato kulturno dediščino, katero prikazuje Muzej solinarstva. V park se odpravimo peš ali s kolesom in si v družbi solinskih ptic ogledamo kraj, kjer si preteklost in sedanjost podajata roki.

Krajinski park Strunjan

Strunjanski polotok združuje veliko naravnih značilnosti slovenske obale pa tudi tistih, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. Pravzaprav je Strunjan v marsičem kraj presežnikov, saj tam najdemo najvišje prepadne flišne stene, najdaljši del naravnega morskega obrežja, edino slovensko morsko laguno, najmanjše soline ter najbolje ohranjeno kulturno krajino, značilno za slovensko obalo.

Oljčno olje

Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 
Pogoste raziskave zadnjih let nenehno potrjujejo, da je »mediteranski tip« prehranjevanja, ki temelji na jedeh z značilno količino oljčnega olja – najbolj zdrav. Najstarejša oljka v Istri se nahaja na Brionih, znanstveno pa je dokazano, da je stara okrog 1600 let. Kljub temu, da o oljčnem olju obstajajo zapisi nekaterih znanih grških in rimskih pisateljev iz antične dobe, ki v svojih delih slavijo izvrstnost in prefinjenost istrskega oljčnega olja, se o vrstah in številu dreves ne ve veliko.
Posebnost istrskega polotoka v gojenju oljk se odraža v dvatisočletni tradiciji in izjemni potrpežljivosti istrskega človeka, ki je na tem prostoru vzgojil nekaj specifičnih avtohtonih istrskih vrst.
V katalogu je opisano vse skupaj 23 vrst, od katerih je 11 domačih in 12 tujih. Dan je pregled najbolj osnovnih podatkov, ki lahko koristijo proizvajalcem oliv in oljčnega olja.
Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 

Mesto Piran

Nastanek Pirana še naprej buri domišljijo znanstvenikov kljub številnim poskusom, da bi rojstvo mesta pojasnili kar z izvorom imena. Nekateri zgodovinarji menijo, da imenu Piran botruje grška beseda pyr (ogenj). Legenda namreč pravi, da so Pirančani v preteklosti zažigali velike krese prav na mestu, kjer danes stoji svetilnik.

Novice

Natisni vsebinoPovej naprejPovečaj pisavoPomanjšaj pisavo
06.03.2018 12:35

Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana jubilej obeležuje z rekordom

Ta konec tedna se bo v kongresnem centru Portus v Hotelu Slovenija odvijal 20. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Na jubilejni izvedbi festivala bodo obiskovalke in obiskovalci lahko okušali 140 vzorcev malvazij 60 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije.

Slovesno odprtje festivala bo v nedeljo, 11. marca, ob 15. uri obogatil glasbeni nastop pevke Marine Martensson, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič pa bo podelila priznanja vinarjem, ki bodo na ocenjevanju Sommelier Slovenije 2018 osvojili največ točk. »Veseli me, da so vinarji v našem festivalu prepoznali kakovost. Vsako leto namreč prijavijo večje število vzorcev na ocenjevanje, letos sta tako dve petčlanski komisiji ocenjevali kot 70 vzorcev malvazij, kar je rekord.« Zmagovalne malvazije bodo obiskovalke in obiskovalci lahko okušali na vodeni nedeljski delavnici z enologom Tilnom Praprotnikom.

Vstopnina na festival znaša 15 evrov za en dan in 20 za dva dni, obiskovalke in obiskovalci prejmejo festivalski kozarec, udeležijo se lahko šestih delavnic, in sicer štirih strokovnih ter dveh kulinaričnih, ter okrogle mize, ki jo pripravlja novinar Primorskih novic Sašo Dravinec. Tokrat bodo vinarji in vodilni turistični delavci razpravljali o prihodnosti slovenske Istre kot vinske destinacije.

 Znova se vračajo kulinarični dogodki, imenovani Malvazija Tour

Društvo vinogradnikov slovenske Istre bo tudi letos pred in po festivalu navduševalo z nizom kulinaričnih dogodkov Malvazija Tour. Na prvem, ki je 2. marca potekal v restavraciji Brič Primorka Dekani, je 120 obiskovalk in obiskovalcev ob 4-hodnem meniju uživalo v 20 vzorcih malvazij. Še dve večerji Malvazija Tour bosta potekali po festivalu, in sicer v Restavraciji Capra v Kopru in Istrian Tapas v Portorožu.