1 2 3 4 5

Občina Piran

Občina Piran je turistično daleč najbolj razvita slovenska občina in eno izmed pomembnejših središč kongresnega, zdraviliškega, igralniškega in navtičnega turizma v severnem Sredozemlju. 

Krajinski park Sečoveljske soline

Sečoveljske soline so ene zadnjih v Sredozemlju, kjer se sol prideluje na tradicionalen način. Stoletno sobivanje človeka in narave je ustvarilo razmere za pester rastlinski in živalski svet ter bogato kulturno dediščino, katero prikazuje Muzej solinarstva. V park se odpravimo peš ali s kolesom in si v družbi solinskih ptic ogledamo kraj, kjer si preteklost in sedanjost podajata roki.

Krajinski park Strunjan

Strunjanski polotok združuje veliko naravnih značilnosti slovenske obale pa tudi tistih, ki jih je skozi stoletja oblikoval človek. Pravzaprav je Strunjan v marsičem kraj presežnikov, saj tam najdemo najvišje prepadne flišne stene, najdaljši del naravnega morskega obrežja, edino slovensko morsko laguno, najmanjše soline ter najbolje ohranjeno kulturno krajino, značilno za slovensko obalo.

Oljčno olje

Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 
Pogoste raziskave zadnjih let nenehno potrjujejo, da je »mediteranski tip« prehranjevanja, ki temelji na jedeh z značilno količino oljčnega olja – najbolj zdrav. Najstarejša oljka v Istri se nahaja na Brionih, znanstveno pa je dokazano, da je stara okrog 1600 let. Kljub temu, da o oljčnem olju obstajajo zapisi nekaterih znanih grških in rimskih pisateljev iz antične dobe, ki v svojih delih slavijo izvrstnost in prefinjenost istrskega oljčnega olja, se o vrstah in številu dreves ne ve veliko.
Posebnost istrskega polotoka v gojenju oljk se odraža v dvatisočletni tradiciji in izjemni potrpežljivosti istrskega človeka, ki je na tem prostoru vzgojil nekaj specifičnih avtohtonih istrskih vrst.
V katalogu je opisano vse skupaj 23 vrst, od katerih je 11 domačih in 12 tujih. Dan je pregled najbolj osnovnih podatkov, ki lahko koristijo proizvajalcem oliv in oljčnega olja.
Domača olja iz naših, bolj hladnih krajev, so bolj aromatična in bolj zdravilna (imajo boljše razmerje maščobnih kislin) kot so olja iz južnih krajev Evrope ali Afrike. Ravno zaradi visoke vsebine nenasičenih maščobnih kislin, oleinske kisline in velike količine antioksidantov – polifenolov, je oljčno olje dokazani predpogoj zdravega načina življenja. 

Mesto Piran

Nastanek Pirana še naprej buri domišljijo znanstvenikov kljub številnim poskusom, da bi rojstvo mesta pojasnili kar z izvorom imena. Nekateri zgodovinarji menijo, da imenu Piran botruje grška beseda pyr (ogenj). Legenda namreč pravi, da so Pirančani v preteklosti zažigali velike krese prav na mestu, kjer danes stoji svetilnik.

Novice

Natisni vsebinoPovej naprejPovečaj pisavoPomanjšaj pisavo
28.05.2018 13:13

Vrtnice in roséji navdušili v Portorožu

Da so vrtnice in roséji odlična kombinacija, so z obiskom PortoRose2 – Rose & Rosé Festivala potrdili številni obiskovalci, ki so minuli konec tedna v Rožnem vrtu in v Hotelu Kempinski Palace Portorož degustirali izbrana slovenska rosé vina. Za sproščeno vzdušje v vrtu je poskrbel tudi Jan Plestenjak, ki je v najbolj znano portoroško gredico posadil Vrtnico slavnih.

Edini Festival vrtnic in rosé vin pri nas, PortoRose2 – Rose & Rosé Festival, se je minuli konec tedna poklonil vrtnici Portorož in slovenskim rosé vinom. Ti v zadnjih letih doživljajo pravi razcvet, saj se vedno več odličnih vinarjev odloča za pridelavo mirnih in penečih roséjev. V soboto in nedeljo se je v Rožnem vrtu predstavilo več kot trideset vinarjev, rožnato obarvana vina pa je več kot šestdeset obiskovalcev imelo priložnost okusiti tudi na ekskluzivni degustaciji Rosé wines masterclass v Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož, v organizaciji Zavoda SloVino in Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem (UP). Gala degustacijo, ki je do zdaj največja vodena degustacija rosé vin pri nas, sta vodili prof. dr. Tatjana Košmerl in Tadeja Vodovnik Plevnik.

Na festivalskem prizorišču so kraljevale vrtnice, še posebej vrtnica Portorož, ki jo je Turistično združenje Portorož registriralo pred šestimi leti. »Hvaležen sem vsem, ki negujete portoroško vrtnico in tako pozorno skrbite za sloves naše turistične destinacije,« se je organizatorjem in ljubiteljem portoroške vrtnice v uvodnem nagovoru zahvalil župan Občine Piran Peter Bossman.

Jan Plestenjak, ki ne skriva ljubezni do morja in Portoroža, je letos v Rožni vrt posadil Vrtnico slavnih. »Zaljubljen sem v slovensko obalo in to navdušenje ponosno delim tudi z drugimi. Hvala, da ste to prepoznali in mi za to podelili priznanje. Moramo gojiti ljubezen do svoje izjemne dežele,« je povedal priljubljeni pevec, ki zase pravi, da ni vešč vrtnarjenja, a se je odlično izkazal pri sajenju najbolj slavne portoroške vrtnice.

»Želimo si, da bi vrtnica Portorož zacvetela v čim več vrtovih in da bi Festival vrtnic in rosé vina, postal nepogrešljivi del turistične ponudbe Portoroža in Pirana,« je dodal mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož.

Organizatorji so med obiskovalce Portoroža razdelili več sto vrtnic, sadike vrtnice Portorož, ki so jo obiskovalci lahko kupili na prizorišču, pa bodo odslej krasile mnoge vrtove. Za dobro vzdušje v Rožnem vrtu so poskrbeli jazz in blues ritmi Dixie Šok Banda, adrenalinska F&B Acrobatics, plesalka v krogli Plesnega teatra Igen, teater ZUM in ulični teater z Nuško Drašček. Za kulinarično razvajanje sta poskrbela LifeClass Portorož in chef Filip Matjaž.

Organizatorji so festivalu dodali dobrodelno noto in z darili, ki so jih prispevali Hoteli Bernardin, LifeClass Portorož, Thalasso Spa Lepa Vida, Kantina Rikardo, slikar Zvone Mordej in otroci, ki so ustvarjali v kreativnih delavnicah, zbrali nekaj manj kot 700 evrov. Zbrana sredstva so namenili družini petletne Anje iz Lucije, ki je zbolela za hudo boleznijo.

»Prireditev je požela veliko pohval s strani hotelirjev, gostincev, vinarjev in obiskovalcev, kar je odlična popotnica za bodoče nadgradnje vinskih prireditev v sklopu festivala,« sta se strinjala soorganizatorja festivala dr. Aleš Gačnik, vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina UP, in Dejan Baier, direktor Zavoda SloVino.

Foto: Alenka Slavinec