Tartinijev trg 2 / Piazza Tartini 2
6330 Piran/Pirano
V sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine (25. septembra do 9. oktobra 2021) so za vas tisoči zavzeti posamezniki in skoraj petsto organizacij pripravili pester program z več kot 350 dogodkov in pravi praznik kulturne dediščine. Za rezervacijo obiska in dodatne informacije se obrnite na organizatorja prireditve.
Lepo vabljeni!
Program dogodkov in dejavnosti
MLADI RAZISKOVALCI EVROPSKE DEDIŠČINE
V teku je tudi natečaj Mladi raziskovalci evropske dediščine, namenjen skupinam otrok in mladih. Prijave sprejemajo do 20. oktobra. Osnovni namen natečaja je spodbujanje mladih k ustvarjalnemu raziskovanju, odkrivanju, spoznavanju in razumevanju kulturne dediščine v lokalnem in širšem evropskem prostoru. Natečaj mlade spodbuja k razumevanju pojma dediščina in k temu, da izrazijo svoja stališča o dediščini ter jih ustvarjalno predstavijo preostalemu svetu. Sodelujejo lahko otroci in mladostniki, stari med 6 in 17 let, ki jim je mar za kulturno dediščino. Navodila za mentorje
TEMA DOBER TEK!
V okviru teme Dober tek! želijo skupaj z vami odkrivati recepte za okušanje dediščine, povezane s kmetijstvom, pridelavo, nakupom, prodajo, pripravo ter uživanjem vsakodnevnih in prazničnih jedi, pa naj gre za nepremično, premično ali nesnovno dediščino. Od znanj in spretnosti do šeg in navad; od kulturne krajine do tržnic, kašč, črnih kuhinj in gostiln; od prvih kmetijskih orodij in priprav do kuharskih knjig in pogrinjkov.
S temo Dober tek! se pridružujejo aktivnostim ob imenovanju Slovenije za nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021. Slovenija si bo z nazivom prizadevala doseči boljšo kakovost življenja v naši regiji, in sicer s poudarjanjem edinstvene kulinarične kulture, izobraževanji za bolj zdravo in sonaravno življenje ter spodbujanjem inovativnosti v gastronomiji. Več v publikaciji Okusiti Slovenijo.
Pa dober tek!